Dzisiaj mamy: Środa 20.09.2017

8 września o 14 otwarcie kolejki linowej „Elka”. Dziś odbył się przejazd testowy dla mediów [ZDJĘCIA Z PRZEJAZDU]

Test Elki z dzieniikarzami8 września o godzinie 14 zostanie otwarta „Elka". Kolejka linowa po siedmiu latach przerwy wraca do Parku Śląskiego. To obecnie najnowocześniejsza tego typu atrakcja w Polsce i – co ważne – jedyna w kraju, która działa w systemie mieszanym, gondolowo- kanapowym. Dziś pierwsi pasażerowie ruszyli w trasę – odbył się testowy przejazd dla mediów.

ZOBACZ 74 ZDJĘCIA Z PRZEJAZDU

Budowa kolejki trwała pół roku. To pierwsza tak duża inwestycja od kilkudziesięciu lat- kosztowała ponad 27 milionów złotych. Prace oficjalnie rozpoczęto 19 lutego. Wówczas odbyło się oficjalne wbicie pierwszej łopaty. Dokładnie sześć miesięcy później - 19 sierpnia – Transportowy Dozór Techniczny zezwolił na eksploatację „Elki".

Dziennikarze oglądali dziś stacje, zobaczyli, jak wygląda sterownie i technologia. Widzieli maszynownię i serwerownię. Kulminacyjnym momentem był przejazd testowy. W obie strony trwął około 30 minut.

Data uruchomienia nowej „Elki" nie jest przypadkowa. – Świętowanie uruchomienia starej kolejki trwało dwa dni. Odbyło się 7 i 8 września 1967 roku. Po 46 latach historia wspaniale zatoczyła koło – podkreśla Arkadiusz Godlewski, prezes Parku Śląskiego. I dodaje, że inwestycja to symboliczne rozpoczęcie przenoszenia Parku z wieku XX w wiek XXI. – A wszystko dzięki rozwiązaniom technicznym, systemowi sterowania, materiałom, architekturze. To wszystko sprawia, że jesteśmy z „Elki" niezwykle dumni. Mam nadzieję, że mieszkańcy regionu również będą.

Bogdan Tarko, prezes Doppelmayr Polska podkreśla, że „Elka" jest kolejką absolutnie wyjątkową. – Systemu mieszanego do tej pory w Polsce nie było. Na świecie tego typu rozwiązania są stosowane właśnie w przestrzeniach miejskich – tłumaczy. – Dodatkowo obecna przepustowość kolejki może zostać podwojona.

na gĂłrÄ~Y strony wstecz